(fr.v.) Iréne Yngvesson, Amy Fowler och Jenny Lind

90 år av barnpassning på Kastanjegården

Idag firar förskolan Kastanjegården 90 år i sammabyggnad. Om man räknar in andra hus som förskolan huserat i är det 134 år sedan starten vilket gör Kastanjegården till en av landets äldsta dagis.

Nu som då är lek med klossar ett populärt tidsfördriv fast just idag är det ett spindelspel som gäller för Amy Fowler.

– Den ska klättra upp. Om det kommer regn ramlar den ner men om det blir sol får den stanna kvar.

När det begav sig var det andra spel som gällde. Förskoleläraren  Iréne Yngvesson har dagen till ära klätt sig tidstypiskt i svart klänning och vitt förkläde.

– Det var fabrikörer i Norrköping som 1874 startade Norrköping barnkrubbefond för att arbetarnas barn inte skulle behöva sitta i kapprummet och vänta medan föräldrarna jobbad. Först öppnade man i en lägenhet men där var det inte så bra så då flyttade man till Wendlerska gården.

Tjuvstartade verksamheten
Det blev en flytt till innan förskolan hamnade i Kastanjegården.

– Det var besiktigat och klart 1918 men redan då var de kö till barnomsorgen så den togs i bruk redan 1917, man fuskade lite där. Ensamstående fabriksarbetare med barn hade företräde till platserna, säger Iréne Yngvesson.

Tio bud för uppfostran
Genom åren har benämningen på verksamheten ändrats från barnkrubba och Kindergarten via lekskola till förskola. Men det är inte bara namnet som ändrats, pedagogiken och uppfostringsmetoderna har även de utvecklats.

– Strängt var det men det var mycket kärlek också. Vi har hittat tio bud till uppfostran och vissa av dem stämmer väl överens med hur vi tänker idag.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista