Bomblarm i Oskarshamn kan vara falskt

Det kommer att ta flera dagar för Statens kriminaltekniska laboratorium i Linköping att ta reda på vad det var för ämne som utlöste larmet i Oskarshamnskärnkraftverk. Eva-Marie Törnström, på SKL,  säger att man inte kan utesluta att det rör sig om ett falsk alarm.

På Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, är det vanligt att de får in mycket små mängder av det material eller misstänkt sprängämne som skall analyseras. 

I det här fallet handlar det om väldigt små mängder av partiklar. Trots det så går det att analysera och se vad det är för ämne, berättar Eva-Marie Törnström på SKL. 

Vid lunchtid hade idag har man på SKL inte fått in materialet från polisen i Kalmar men när den har kommit in tar det bara ett par dagar att fastställa om det misstänkta ämnet är ett sprängämne eller ej. 

Eva-Marie Törnström menar att spårningsutrustningar eller sniffrar som används för att upptäcka eventuella sprängämne brukar vara mycket känsliga och möjligheten finns att apparaten ger även utslag för andra ämnen, som har samma beståndsdelar som sprängämnet som man misstänker var orsaken till gårdagens larm.

- Det finns ämnen i TATP, exempelvis acton och peroxid som förekommer i andra sammanhang. Det innebär att andra ämnen som innehåller dessa ämnen också kan ge utslag, säger Eva-Marie Törnström.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista