Misstänkta norrköpingsbor släppta

De båda män ifrån Norrköping som är skäligen misstänkta för förberedelse till sabotage vid kärnkraftverket i Oskarshamn har släppts, och är inte längre anhållna.

Åklagare Gunnilla Öhlin säger att misstankarna mot männen fortfarande kvarstår men att det inte finns någon anledning att fortsätta hålla dem frihetsberövade.

Männen har arbetat med underhållsarbete vid en av de tre reaktorerna i Oskarshamn. För att gå vidare i fallet bill åklagaren nu veta vad det egentligen var för ämne som fanns på den plastpåse från en matvarubutik i Norrköping som utlöste larmet. Prover analyseras nu på Statens Kriminaltekniska Laboratorium i Linköping.

De båda männen i femtioårsåldern har hela tiden nekat till att de skulle ha utfört något brott och de har heller inte begärt att få någon offentlig försvarare.

Oavsett om det rör sig om något sprängämne som smugglats in på kärnkraftverket eller inte så har händelsen lett till en diskussion om säkerheten vid kärnkraftverken. Särskilt i Oskarshamn där man har ett undantag som gör att man inte behöver kontrollera alla som passerar in, något som nu ska förbättras.

– Vi har tagit ett antal beslut som kommer att förstärka säkerheten. Vi förstärker inpasseringskontrollen och vi har sökt igenom reaktor två i Oskarshamn och letat efter sprängämnen men inte hittat några. Just nu söker vi igenom reaktor ett, säger Lars Turing vd på OKG som driver verksamheten i Oskarshamn.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista