Norrköping

Norrköpingsbo mönstrar av Götheborg

Igår eftermiddag la ostindiefararen Götheborg till i Norrköpings hamn. Det är första stoppet på expedition Baltic sea tour som ska ta skeppet till bland annat Tallin och Helsingfors.

Men för somliga tog resan slut redan här, till exempel för Norrköpingsbon Per Nilsson.

– Det känns som att det är min födelsedag idag med all uppvaktning.

Men du kliver ändå av.
– Jag kliver av. Jag har inte tid att vara borta längre. Etappen går egentligen ända upp till Stockholm.

Hur känns det?
– Mest tråkigt faktiskt. Det har varit bättre än jag trodde. Jag har inte längtat hem, det brukar jag göra.

Den övriga besättningen fortsätter seglatsen på söndag igen. Nästa hamn man lägger till i är Stockholm Sen ska man vidare till bland annat Gävle, Helsingfors och Tallin i vad som kallas Baltic sea tour. Per Nilsson klev av i Norrköping men han är nöjd med sin tid omborg.

– Om du frågar mig har det går jättebra. Frågar du min mastskeppare så hoppas jag att hon säger att jag gjort så gott jag kan. Men det är väldigt mycket man inte kan.

Vad är det du har jobbat med?
– Det är 17 956 tampar som går åt olika håll och varje tamp heter något elände och det kommer jag inte att lära mig under min livstid. Men det finns många ungdomar som kan så det var bara att hänga med och dra.

Anton Frank
anton.frank@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista