Flyktingström till Östergötland

Allt fler flyktingar väljer att lämna storstadsområdena. Bostadsbristen är en av orsakerna till att många flyktingar som först bosatt sig Stockholm, Göteborg eller Malmö nu flyttar till andra kommuner och många hamnar i Östergötland.

Redan nu har Norrköping tagit emot lika många sekundärflyktingar som på hela 2007.

– Det har inte varit många sekundärflyktingar som kommit tidigare men nu har det gjort det. Nu har vi börjat räkna hur många det är som kommer och varifrån de kommer, säger Werner Trysberg introduktionssekreterare i Norrköping.

I Norrköping är man förvånad över den snabba ökningen av sekundärflyktingar, alltså flyktingar som fröst bosatt sig i en kommunen men flyttar därifrån under introduktionstiden.

Trendbrott
Vanligtvis brukar flyktingar söka sig till större kommuner och Werner Trysberg säger att det fortfarande kommer många flyktingar från Ydre, Kinda och Åtvidaberg för att bosätta sig i Norrköping.

Men han säger att de under de senaste månaderna har märkt en ny trend. Många flyktingar lämnar storstadsområdena och flyttar till mindre kommuner.

–Ja det kan man säga, tidigare år har vi inte tagit emot så här många från Stockholm, säger Werner Trysberg.

Bostadsbrist i Stockholm
Fram till mitten av april har 90 sekundärflyktingar kommit till Norrköping. Det är lika många som under hela 2007. Även i Linköping ser man samma utveckling. Många sekundärflyktingar, framför allt från Malmö och Södertälje har kommit dit den senaste tiden.

Det sociala nätverket, arbetsmarknaden och möjlighet till utbildning är de vanligaste orsakerna till att flyktingar flyttar från en kommun till en annan. Men i den nya trenden spelar ytterligare en parameter in.

– Bostadsproblemet i Stockholm är en inte allt för okvalificerad gissning, säger Werner Trysberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista