Kärnkraftverket i Oskarshamn.

Helt enligt reglerna att inte lämna ut uppgifter om brottslig bakgrund

Det var helt enligt reglerna att ledningen för kärnkraftverket i Oskarshamn inte fick information om den misstänkte Norrköpingsbons brottsliga bakgrund. Det säger ordföranden för säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, som hanterar säkerhetsprövningar av anställda, vid bland annat kärnkraftverk.

Norrköpingsbon som greps med en plastpåse vid kärnkraftverket i Oskarshamn i veckan misstänkt för förberedelse till sabotage dömdes för några månader sedan för olovlig körning, narkotikabrott och misshandel. Trots det har mannen utfört arbete vid kärnkraftverket i Oskarshamn.

OKG som driver verket begärde en säkerhetsprövning av Norrköpingsbon. Bedömningen bygger till stor del på registerutdrag som Säkerhetspolisen tar fram. Därefter är det säkerhets- och integritetsskyddsnämnden som avgör vilka uppgifter som ska lämnas ut. Anders Eriksson, som är nämndens ordförande, förklarar.  

- Det finns två typer av registerkoll, det ena är för personer som är placerade i säkerhetsklass. De andra är för skydd mot av terrorism. När det gäller personer som är placerade i säkerhetsklass får man ut alla uppgifter men när det gäller den andra kategorin så får man bara ut uppgifter som är terroristrelaterade.

Anställda vid kärnkraftverk omfattas inte av den klass där alla uppgifter lämnas ut. Det är anledningen till att OKG aldrig fick veta att Norrköpingsbon nyligen dömts för brott. Anders Eriksson ser gärna att det ändras.  

- Personal vid kärnkraftverken borde i alla fall omfattas av en mer omfattande registerkontroll jämfört med den som används idag, säger han.

Tidigare idag riktade ordföranden för reaktorsäkerhetsnämnden Björn Karlsson kritik mot Säpo för att man inte upptäckt Norrköpingsbons brottsliga bakgrund i sin kontroll.

- Att inte SÄPO kan hålla reda på nyligen dömda kriminella när man gör en säkerhetsgranskning är en skam, säger Björn Karlsson.

Men Anders Eriksson menar att Säpo gjort sitt jobb.

- De gör som de skall. De tar fram registeruppgifterna och lämnar dem till registernämnden sen är det nämndens sak att lämna ut det eller inte vilket skall göras enligt det lagstöd som finns idag.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista