Norrköping/Oskarshamn

Mc-gäng kopplas till sabotagemisstänkt

En av de två östgötar som greps vid kärnkraftverket i Oskarshamn tidigare i veckan har en koppling till motorcykelklubben Topside i Norrköping.

Mannen satt, tillsammans med en arbetskamrat, anhållen som misstänkt för förberedelse till sabotage. Han släpptes under torsdagen.

Enligt Svenska Dagbladet dömdes mannen till fängelse 2002 efter att ha deltagit i en grov misshandel i mc-klubbens lokaler.

Mannen säger att han lämnat sitt kriminella liv men polisen uppger för tidningen att Norrköpingsbon än idag har kontakter i kriminella kretsar.

Chefen för polisens underrättelseenhet i länet, Ronald Malmkvist är kritisk till att mannen kunnat jobba på ett kärnkraftverk.

- Det tyder på brister i säkerhetsrutinerna. Jag tycker inte att den här personen ska arbeta på ett kärnkraftverk, säger han till Svenska Dagbladet.

Efter de senaste dygnens händelser har Svenska Kraftnät gjort en förnyad bedömning av mannen och funnit honom olämplig för fortsatt jobb på kärnkraftverket.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

Läs också:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".