Östergötland

Jordgubbsbrist hotar i midsommar

Det kan bli ont om östgötska jordgubbar i midsommar. Orsaken är den senaste tidens kalla nätter som förstört många av länets jordgubbsplantor.

- Halva min areal är drabbad, ganska rejält drabbad, säger jordgubbsodlaren Johan Hydén när SR Östergötland hälsar på i hans odling i Slaka utanför Linköping.

- Nu får man hoppas att det finns blommor på jordgubbsplantorna som kommer fram senare.

Blommorna på jordgubbsplantan står öppna ungefär en vecka, och då är de extra känsliga för kyla. Man räknar med att det tar ungefär 30 dagar för en blomma att bli ett färdigt bär. Om man tittar i kalendern så hittar man, just det, midsommar.

Men då nästan alla jordgubbssodlare i länet drabbats av den senaste tidens kalla nätter, så får man räkna med att det blir ett mindre utbud av östgötska jordgubbar i butikerna till midsommar. Johan Hydén har i alla fall lyckats rädda de plantor han räknat med till midsommar, även om det är en klen tröst när allt det andra förmodligen är förstört.

- Det känns ju inte bra när man går runt och tittar på det. Men det är risk man är medveten om, säger han.

Anton Frank
anton.frank@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista