Grattis alla mammor!

I dag firas mors dag, tillsammans har landets mammor 5,7 miljoner barn som kan uppvakta dem idag. Visste du att genomsnittsmamman heter Eva och är 55 år. Här hittar du fler fakta att briljera med under firandet idag.

Mors dag är en viktig dag för handeln. De i särklass vanligaste gåvorna är blommor och choklad. Av de tillfrågade i Svensk handels undersökning svarar 44 procent att de köper blommor till Mors dag.

Choklad kommer på andra plats och böcker, vin och smycken därefter. Om mor själv får välja, är dock en middag förstahandsvalet för 38 procent, medan 16 procent av de tillfrågade mammorna har blommor högst upp på önskelistan.

Här några mamma-fakta:

  • I Sverige finns 2,6 miljoner mammor, den yngsta är 14 år.
  • Ett par mammor har så många som 17 barn, men två barn är absolut vanligast. Det har 46 procent av mammorna. 24 procent har ett barn och 21 procent har tre.
  • Genomsnittsmamman heter Eva och är 55 år, hon har 2,2 barn i åldrarna 25-29 år. Liksom ytterligare 1,1 miljoner mammor har hon har också sin egen mamma i livet.
  • 48 000 mammor kan firas för första gången i år. Den genomsnittliga förstagångsmamman är 29 år och heter Anna.

Fakta: SCB

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".