Linköping

Linköpingsföretag bygger biogasanläggning i USA

Företaget Swedish Biogas International i Linköping ska bygga om ett avloppsreningsverk i Michigan i USA till en biogasanläggning efter modell från Linköping. Värdet på ordern är hemligt.

- Vi har valt att inte berätta ordervärdet på den här affären, men går det bra så är den väldigt stor för vår del, säger Peter Undén, vd på Swedish Biogas International.

Det är den före detta bilindustristaden Flint i delstaten Michigan som ska bygga om sitt gamla reningsverk. Inom ett år hoppas Peter Undén att första spadtaget ska tas för den nya amerikanska biogasanläggningen efter östgötsk modell.

- Tekniken finns på många reningsverk i världen, det som är unikt för Linköping är att vi har en bra systemlösning som gör att man får ut mycket gas och en energieffektiv verksamhet, säger Undén.

Swedish Biogas International är ett bolag som startades av Tekniska verkens vd Stig Holm för några år sedan. Bolaget som är privatägt var omstritt när det startades, med tanke på kopplingen till Tekniska verken. Men juridiskt är det inga problem och Tekniska verken vinner på att det går bra för Swedish Biogas International, säger Undén.

- Just nu är tre personer från Tekniska verken engagerade som konsulter åt oss, så de tjänar bra med pengar på det. Sedan har vi en licensavgift som vi betalar till Tekniska verken för de affärer som vi genomför.

Du är glad för det här?
- Mycket, det är kul att det växer. Det är också kul att även USA har identifierat miljöbränslen och svensk teknik som intressant. Det är inte en dag för tidigt, säger Peter Undén.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Läs också:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".