ÖSTERSJÖN

Klimatförändringarna ökar algblomingen

Algblomingarna i delar av Östersjön kan komma att öka i samband med klimatförändringarna, det visar forskning från SMHI.

Det är framförallt de södra delarna av Östersjön som drabbas enligt studien, i de norra delarna kan näringshalten och därmed algblomningarna däremot minska.

I studien har man utgått från den näringshalt som Östersjön har idag. Resultaten visar att näringshalten, och med den övergödningen, kommer att öka i södra delarna av Östersjön med en varmare klimat men minska norr om Ålandshav, osäkerheten är dock stor och kan komma att påverkas av en rad andra faktorer.

När det gäller tillväxten av biomassa, som tillexempel alger, så tror forskarna att de kommer minska på öppet vatten i området kring Ålandshav med undantag för kustområdena där biomassan, och algblommningar istället kommer att öka.

Men i de uträkningar för utsläppsminskningar som gjorts i samband med Helsingforskonventionens aktionsplan för Östersjön finns inte klimatförändringarna med i beräkningarna. Anders Alm på miljödepartementet leder den svenska delegationen i Helsingforskonventionen.

- Vi hade helt enkelt inte tillräckligt med vetenskapliga belägg för att räkna in klimatförändringarna när målen fastlades. Men om det kommer fram forskning som påvisar det så kan målen komma att ändras.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista