Gunilla Karlsson på plats i Burma

Biståndsminister Gunilla Karlsson befinner sig nu Burma och deltog igår i den stora givarkonferens som FN arrangerade med anledning av den svåra situationen efter naturkatastrofen.

– Jag har åkt med helikopter över delar av området och sett förödelsen och inser hur enorma behoven är för att kunna bistå människor som blivit av med sina hem och sina nära och kära.

Det var i början av maj som en cyklon skördade minst 150 000 människoliv och och gjorde två miljoner människor hemlösa, och många länder är beredda att ge ekonomisk hjälp, bland annat Sverige som kommer att bidra med 70 miljoner.

Gunilla Karlsson säger att Burma redan är drabbat av en katastrof, eftersom man har en förtryckarregim som begått övergrepp mot sin egen befolkning. Hon säger också att hon hoppas att det finns människor i regimens närhet, som inser att det finns grannländer där det sociala välståndet är utvecklat och där det fungerar bättre i vardagen.

– Jag hoppas att vi kan hjälpa till och så några fröer, men jag är ju också här för att se till så att de svenska pengarna kan användas på ett effektivt och bra sätt, men det finns väldigt mycket kvar att göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista