Mathias Krell på företaget Econova visar upp restmaterial som omvandlats till jord.

Stort intresse för östgötsk bioenergi

Många av de företag i södra Sverige som sysslar med bioenergi har idag fått besök besök av delegater som är på väg till den internationella bioenergikonferens som startar på Elmia i Jönköping imorgon.

– Det viktigaste med konferensen är ju att vi etablerar denna samlingspunkt för bioenergifolk från hela världen, säger Kent Nyström, vd för Svenska bioenergiföreningen.  

Personer ifrån ett sextiotal länder har rest till Sverige för att medverka på den mässa och konferens om bioenergi som drar igång i Jönköping imorgon.

Många kom via Arlanda och arrangörerna passade då på att hämta delegaterna i bussar som stannade vid olika bioenergianläggningar runt om i Södra Sverige.

I Östergötland besökte man bland annat etanolfabriken i Norrköping, man tittade på hur man kan utnyttja värme ifrån ett pappersbruk i Skärblacka och hur det går till att framställa biogas från slaktavfall i Linköping.

– Det är viktigt att visa upp det senaste inom tekniken så att folk som står i begrepp att installera bioenergianläggningar verkligen gör det för att de ser att det går, säger Kent Nyström.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista