1 av 2
2 av 2
Caroline Börjeteg, nyinflyttad i Ringarum.
Valdemarsvik

Ringarum skall locka folk

Valdemarsviks kommun hoppas att Ringarum ska bli ett dragplåster för att få fler invånare till kommunen.  

Valdemarsvik har under flera år haft vikande befolkningssiffror men ny industrimark och attraktiva tomter för bebyggelse i Ringarum hoppas kommunen att fler skall bosätta sig i kommunen.

Ringarum med sina 600 invånare ligger naturnära, ett stenkast från E22: an en halvtimme från Norrköping. Här har Caroline och hennes familj bott i två månader och kanske kommer de snart få nya grannar på den obebyggda tomten bredvid. Thomas Örnberg, är teknisk chef för Valdemarsviks kommun. 

- I Ringarum så ser vi hur efterfrågan på tomter ökar. Vi kommer ge satsningen på att få fler att bosätta sig där högsta prioritet. 

Under flera år har Valdemarsviks befolkning minskat stadigt. Bara de senaste siffrorna visar att kommunen har tappat lite drygt 260 invånare på fyra år. Frågan är nu om Ringarum blir orten som hjälper Valdemarsvik att vända trenden? 

Arbetet med att hitta nya tomter för villabebyggelse och för industrimark i Ringarum har i alla fall stor prioritet i kommunen, berättar Thomas Örnberg som tror på 50 nya invånare i Ringarum inom tio år. 

- Ringarum är en tätort som kan bidra till att kommunen utvecklas. Det har sina fördelar med ett acceptabelt pendlingsavstånd till exempelvis Norrköping.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista