Algbälte i Östersjön.

Svårt att nå miljömål

Bara en tredjedel av de regionala miljömålen i länet kommer att uppnås i tid. Den visar en sammanställning som länsstyrelsen i Östergötland har gjort. 

Ett av de viktiga miljömålen handlar om att minska utsläppen av näringsämnen till sjöar och hav för att hejda övergödningen och extrem algblomning blir svår att nå utan kraftiga utsläppsminskningar av forfor och kväve.

1999 tillkom de nationella miljökvalitetsmålen bestående av 15 punkter, senare tillkom även ett 16:e mål med namnet ”Ett rikt djur och växtliv.

Ett par år senare satte länsstyrelsen i Östergötland tillsammans med Skogsstyrelsen upp 74 regional miljömål som ska uppnås fram till 2010.  

Enligt en sammanställning som länsstyrelsen har gjort så kommer länet bara att uppnå en tredjedel av miljömålen. Målet att minska försurningen av skog och mark och helt sluta att släppa ut ämnen som påverkar ozonskiktet är några exempel. 

En tredjedel, tillexempel frisk luft, giftfri miljö, levande skogar och ingen klimatpåverkan kommer att vara mycket svårt att uppnå. Rapporten visar också att flera av de svår uppnådda målen har kopplingar till hälsan. 

Linda Malmén säger med det krävs kraftfulla insatser för att kunna uppnå fler delmål fram till 2010. 

- Jag tror att om vi skulle ha fler insatser och jobbade mer med de mål som vi ser att man kan nå fram till så skulle situationen ser annorlunda ut.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista