Äldsta barnet oftare välutbildat

Den som är äldst i en syskonskara, eller som är ensambarn, väljer i större utsträckning än andra att vidareutbilda sig efter gymnasiet. Mellanbarn och yngre barn i syskonskaran, och de som vuxit upp med många systrar och bröder är inte lika ofta högutbildade. Det visar en studie från Statistiska Centralbyrån (SCB).

Lina Grefve läser programmet Samhällets Logistik vid Linköpings Universitet. Hon är äldst i en systerskara på tre där alla valt att vidareutbilda sig efter gymnasiet.

- Jag var lite less på mitt jobb som jag hade och kände att man kanske måste ha en utbildning för att kunna ta sig någonstans. Så då tänkte jag att jag hoppar på den trenden. Säger hon till P4 Östergötland.

Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) är det alltså mest vanligt att det är den som är äldst i en syskonskara som utbildar sig vidare. Platsen i syskonskaran verkar också ha betydelse för vilken utbildning man väljer. Ensambarn väljer ofta att utbilda sig inom ekonomi, juridik eller naturvetenskap. Mellanbarn däremot, verkar mer intresserade av att bli läkare, lärare eller sjuksköterskor.

- Det är mina syskon som har påverkat mig mest. Inte medvetet så, utan mest att det har blivit en självklarhet att eftersom de har gjort det så gör jag också det. Min bror är programmerare, de andra har läst turism och lite sådant där. Så det är inte inom samma område, säger Maria Emoksson som läser till Sjuksköterska och själv är mellanbarn.

SCB’s studie visar att generellt är andelen som vidareutbildar sig högre bland kvinnor än bland män. Samtidigt har det också kommit fram att föräldrarnas utbildningsnivå har stor betydelse, något som Civilekonomstudenten Alexandra Boboesco håller med om.

- Det är klart att föräldrarna spelar en viktig roll, om de har pluggat vidare eller inte. Och kulturen, men också vilka förväntningar man har i livet. Om man förväntar sig att nå högre upp, då måste man plugga vidare, menar hon.

Jenny Berggren
nyheter.ostg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista