Vårdstrejken: Stora förhoppningar om en överenskommelse idag

Den sex veckor långa vårdstrejken kan nu vara på väg mot sitt slut. Klockan 18 i kväll ska parterna lämna sitt svar på det bud medlarna presenterade igår. I Stockholm inledde vårdförbundet i förmiddags en extrakongress där budet ska diskuteras. 

– Min förhoppning är att vi kommer överens idag, säger Anneli Gåverud, vice ordförande i vårdförbundet i Östergötland och ett av ombuden på kongressen. 

Sammanlagt deltar 200 ombud, varav 13 från Östergötland, i vårdförbundets extrakongress. Kongressen inleddes klockan elva i förmiddags och först då fick ombuden ta del av medlarnas bud.

– Stämningen är förväntansfull och vi har en stark förhoppning om att det är ett väldigt bra avtalsförslag som medlarna kommer att presentera, sa Anne Gåverud strax innan hon försvann in på mötet.

Nya varsel i morgon
Om inget avtal nås träder Vårdförbundets nya varsel i kraft imorgon. Då tas ytterligare drygt 4 100 medlemmar ut i strejk.

Det nya varslet riktar sig mot fem universitetssjukhus och berör inte Östergötland, men personaldirektören Agneta Westerdahl hoppas ändå på att strejken ska få ett slut idag.

– Jag har precis fått veta att vi har runt 6000 remisser till röntgen och jättelånga köer inom ortopedin så det skulle kännas  väldigt bra för de som väntar. Inte minst eftersom vi står inför en sommarperiod.

Hur länge klarar ni att skjuta upp operationer och annat?

– Ja, inte mycket längre till. Är det så att det inte blir något avtal idag då måste vi sätta oss ner igen som vi gjorde i början av strejken och fundera på hur vi ska gå vidare.

 

Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".