Elbilar får kritik

Satsningen på elbilar är inte alls bra ur klimatsynpunkt utan kommer att öka utsläppen av koldioxid.

Det säger professor Björn Karlsson vid Linköpings universitet appropå regeringens nya rapport där en ökad satsning på elbilar lyfts fram.

Kritiken kommer med anledning av regeringens nya rapport där en ökad satsning på elbilar lyfts fram.

– För varje ny bil går det åt mera ström vilket innebär att den elen ska produceras och det betyder att det är den dyraste anläggningen, oftast den smutsigaste anläggningen, som producerar den extra ström som faktiskt behövs.

Vilka anläggningar är det?

– Det är kolkondensverk på kontinenten.

Så enkelt uttryckt skulle man kunna säga att elbilar egentligen går på kolkraft?

– Ja, det är rätt.

Med en ökad elkonsumtion menar Björn Karlsson, professor i energisystem i Linköping att importen av kolkraftstillverkad el från till exempel Tyskland och Polen ökar vilket ger stora utsläpp av bland annat koldioxid, svavel och sotpartiklar.

Om Sverige har ett överskott av el så är det bättre att det ersätter kolkraft på kontinenten istället för att det används för köra bilar, menar Karlsson.

Paul Vestin som är enhetschef på Energimyndigheten håller inte med Björn Karlsson utan menar att elkonsumtionen endast skulle öka marginellt med fler eldrivna fordon, bland annat för att elmotorer är mer effektiva än förbränningsmotorer.

Utsläppen ifrån kolkraftverken regleras ändå genom handel med utsläppsrätter där det finns en gräns för vad som får släppas ut inom Europa. Däremot kan det bli svårare att sänka den gränsen med en ökad elkonsumtion säger han.

– Man kan kanske anta att det möjligen kan vara svårare att sänka taket, men man också ta hänsyn till att det sker mycket investeringar i kraftsektorn för förnybar energi. På längre sikt ser vi också koldioxidavskiljning och lagring som en metod för att minska koldioxidutsläppen från kraftsektorn, säger Paul Vestin, Energimyndigheten.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista