ÖSTERGÖTLAND

Vårdstrejken är över

Både Vårdförbundet och arbetsgivarna, Sveriges Kommuner och Landsting, sade ja till medlarnas bud. Det innebär att den nästan sex veckor långa strejken är över.

– Det känns bra, vi är inte helt nöjda med det nya avtalet, men det var en väldigt stor majoritet som sade ja och vi ser väldigt många möjligheter med det nya avtalet, säger Anneli Gåverud, vice ordförande i vårdförbundet Östergötland.

Det nya avtalet som löper på tre år och kan sägas upp efter två, innebär en löneökning på fyra procent första året, tre det andra och två det tredje året. Avtalet innebär även en lägsta lön på 21 100 kronor från den 1 mars 2009.

Agneta Westerdahl är personalchef inom landstinget i Östergötland och även hon är nöjd med det nya avtalet.

– Det är främst alla patienter jag tänker på, alla patienter som har fått uppskjutna operationer och röntgenundersökningar, så det känns väldigt, väldigt bra, säger Westerdahl.

I Östergötland har lite drygt 1000 sjuksköterskor varit uttagna i strejken, som pågått sedan den 21 april.

Björn Kornebrant som arbetar på infektionskliniken på Vrinnevisjukhuset i Norrköping är en av alla de som varit uttagna i strejk, men han är inte helt nöjd med det nya avtalet:

- Nej, jag är skeptiker eftersom jag har jobbat här i 20 år, och har man landstinget som arbetsgivare så vet man att det inte regnar pengar över oss, säger Kornebrant.

Anton Frank
anton.frank@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista