Pengar till samarbete om intelligenta papper

Samarbetsprojektet Printed Electronics Arena i Norrköping ska få 32 miljoner kronor sammanlagt under åtta år av den statliga forskningsfinansiären Vinnova.

Pengarna ska gå till forskning och kommersialisering av så kallad tryckt elektronik som kan användas till exempelvis intelligenta papper.

På intelligent papper finns olika funktioner tryckta - det kan vara termometrar, sensorer som känner av fukt i hus eller hur många tabletter man ska ta för att bli frisk.

I Norrköping Science park finns ett laboratorium där tekniken utvecklas av företag och forskare tillsammans. Laboratoriet är ett samarbete mellan Linköpings universitet, Norrköping Science park och forskningsinstitutet Acreo, där Göran Gustafsson är affärsområdesansvarig för tryckt elektronik.

Han och vd:n för Norrköping Science park, Jakob Lindvall, talar om tillverkningen av tryckta antenner som laboratoriets hjärta.

Ur tryckmaskinen kommer mönstrad plast och varje rad med mönster kan ta emot olika radiosignaler, till exempel i plastkort för dörröppning.

Målet är att få ner kostnaden för tillverkningen. Sedan är möjligheterna enorma, säger vd Jakob Lindvall som är glad för pengarna från Vinnovas Vinn-Växtprogram.

- Vi har kämpat länge för att skapa förutsättningarna för att få de här pengarna. Vi har hoppats och vi är väldigt glada, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista