Mjölby

Bygget av dubbelspår igång

I dag inleddes bygget av dubbelspår på järnvägen mellan Mjölby och Motala. Två miljarder kronor kommer bygget att kosta och om fyra år ska det vara klart.

Själva ceremonin ägde rum vid en tillfällig perrong i Skänninge - en av de orter som kan få pendeltågstrafik när utbyggnaden är klar.

Med ett fyrverkeri och tal av bland andra landshövdingen så inleddes arbetet med att bygga dubbelspår på sträckan Mjölby-Motala. Eller rättare sagt Mjölby - Norrsten... för den sista biten in till Motala är än så länge inte beslutad. Men det här är en stor dag för Mjölby kommun ansåg kommunalrådet Monica Gideskog.  

- Det kopplar ihop den västra sidan med Mjölby -  Motala. Vi ser ju betydelsen av pendeln mellan Linköping -  Norrköping och Tranås, så vi ser stora möjligheter. 

Men det finns också en baksida med byggandet av dubbelspåret. Med det nya dubbelspåret kommer trafiken att öka från cirka 60 tåg per dag till 105 stycken. Bullret från tågen är för de som bor vid järnvägen ett bekymmer. Rolf Fredriksson, projektledare på Banverket säger att man är väl medveten om problemet. 

- Vi försöker åtgärda bullernivåerna så att de inte går över de tillåtna värdena. Vi bygger tillexempel bullerskydd och ökar tjockleken i bostädernas fönster för att dämpa ljudnivån. 

Notan för dubbelspårsutbyggnaden lär sluta på runt två miljarder kronor. Sent 2012 tror Banverket att arbetet är klart. Med betoning på - tror. För fortfarande finns inget godkännande för dubbelspår på sträckan mellan Norrsten och Motala.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista