Östergötland

Missnöjda sjuksköterskor lämnar facket

Många sjuksköterskor är så missnöjda med det nya avtalet att de nu väljer att lämna vårdförbundet. Redan under gårdagen fick förbundets östgötska avdelning ta emot flera samtal från besvikna medlemmar som ville begära utträde.

– Jag känner mig jättebesviken, säger Monica Thörnkvist, narkossköterska på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. 

Hon är en av dem som ringde till vårdförbundets avdelning i Östergötland igår:

– Jag ska se vad jag får i lönekuvertet först och främst, men jag har redan begärt utträdesblanketter så att det blir så.

Och Monica Thörnkvist är inte ensam. Redan under förmiddagen igår fick vårdförbundets avdelning i Östergötland påringningar från medlemmar som ville begära utträde ur förbundet.

”Strejk ingen framkomlig väg”
Två representanter för två olika avdelningar vid länets sjukhus ringde och ville ha blanketter både till sig själva och till sina kollegor. Dessutom hörde ytterligare ett tiotal sjuksköterskor av sig och ville anmäla sitt utträde ur fackförbundet:

– Strejk verkar ju inte vara en framkomlig väg för att få högre lön, säger Agneta Nordenberg som också jobbar som narkossköterska i Norrköping.

Tror inte på lokala förhandlingar
Hon kommer att fortsätta jobba, säger hon, men inte som medlem i facket. Och varken hon eller Monica Thörnkvist tror speciellt mycket på de lokala förhandlingar som vårdförbundet hänvisar till:

– Östergötlands läns landsting har ju dålig ekonomi så jag har svårt att se att det ska ge några pengar.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista