Hårdare krav på biodrivmedel från spannmål

Etanol från vete eller biodiesel av raps som inte är tillräckligt energieffektivt skall inte användas inom EU.

Det föreslår Europaparlamentarikern Anders Wijkman i ett förslag till EU:s direktiv om de kriterier som skall gälla för biodrivmedel inom unionen.

Produktion som bygger på att man också utnyttjar restprodukter från exempelvis vete, såsom man gör vid etanolfabriken i Norrköping, kan däremot bli godkänd enligt förslaget.

- Skall man använda spannmålsgrödor måste det ske på ett sådant sätt att man tar hand om hela grödan. Men huvudinriktningen måste ändå vara att inte använda jordbruksprodukter utan tillexempel träbränslen istället, säger europaparlamentarikern Anders Wijkman (kd). 

Diskussionen om hur effektivt det är att använda olika typer av grödor för att producera drivmedel har varit intensiv den senaste tiden. Forskare från Sveriges lantbruksuniversitet har kritiserat produktionen av etanol från vete, såsom sker i Norrköping, deras studier visade nämligen att för att tillverka en liter etanol så går det åt en liter fossil olja.

Men eftersom Norrköpingsfabriken tar hand om restprodukterna från etanolen som det i sin tur görs biogas av och dessutom får energi i form av ånga ifrån det närliggande kraftvärmeverket så skulle etanolfabriken förmodligen klara de kriterier som Anders Wijkman vill ha inom EU och han poängterar att för att det skall vara någon mening med att använda biobränslen så måste de produceras på ett sådant sätt att man verkligen ersätter fossila bränslen. 

- Koldioxidnyttan måste vara minst 50%, säger Anders Wijkman.

Förslaget skall behandlas av europaparlamentet och vägas samman med den rapport i ämnet som kommissionen kommer att ta fram, sen skall också medlemsländerna ta ställning till det hela.

Svenska bioenergiföreningen vill också se en certifiering av biodrivmedel men tycker inte att man skall begränsa användningen inom jordbruket, det skulle nämligen kunna hämma utvecklingen av alternativa bränslen säger föreningens ordförande Kent Nyström.

- Vi skall absolut inte lägga någon död hand över den utveckling som satt igång, för att det är jättesvårt att sätta igång den igen. Sen skall vi också se till att utveckla produktionen av den andra generationens drivmedel (exempelvis från cellulosa), säger Kent Nyström, ordförande för Svenska bioenergiföreningen.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista