Norrköping

Teater som terapi inom psykiatrin

En grupp patienter från Psykosenheten på Vrinnevisjukhuset som kallar sig ”Den elementära teatern” är just nu inne i slutrepetitionerna inför premiären den sjätte juni på Kulturkammaren i Norrköping. Då ska de spela en pjäs som handlar om en ung kvinnas psykos.

Huvudpersonen Stina som har fått en psykos och kommer hem till familjen, spelas av Maria Blomqvist:

– Jag spelar Stina som inte riktigt har koll på dröm och verklighet. Hon är i ett psykostillstånd och hör röster. Hon har sin egen lilla värld och har påhittade figurer som inte föräldrarna ser, säger Maria Blomqvist

Det började som ett samarbetsprojekt mellan Norrköpings kommun och Landstinget 2005 då Michael John som är överläkare på vuxenpsyk utbildade personal i teater som terapiform. Nu är det dags för den tredje uppsättningen.
Gruppen skrivit och improviserat fram manuset själva och att det skulle handla om en ung kvinnas psykos är gruppens egen idé. Michael John berättar att metoden går ut på att träna sig i att gå in i en roll:
– Även om du har erfarenhet av en psykos så är det här teater. Nu spelar du en roll som du kan kliva ur när som helst. Om det lyckas kan det ge en känsla av kontroll för den som gör det, att kunna spela någonting som han eller hon upplevt någon gång och samtidigt ha distans. Och att bli medveten om att det här är en rollfigur och det har ingen makt över mig.

Katarina Wahlström
katarina.wahlström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista