Politiker kritiserar LO kampanj

Landsorganisationen, LO, får kritik för sin kampanj där de skickar ut brev till personer som är grannar till borgerliga riksdagsledamöter.

LO hoppas att grannarna ska prata med sina politiker och därmed stoppa förslaget om förändringar i sjukförsäkringen som det kommer tas beslut om i riksdagen nästa vecka. Den kristdemokratiska riksdagsledamoten Yvonne Andersson från Linköping ifrågasätter LO:s metod och syfte med kampanjen.

- Jag tycker att kampanjen är obehaglig. Är man ute efter att skapa oro, eller grannosämja eller vadå? Säger Yvonne Andersson (kd).

Nästa vecka ska riksdagen klubba igenom nya regler kring sjukförsäkringen. Från LO beskriver man förändringarna som stora försämringar i sjukförsäkringssystemet. 

I förra veckan skickade LO ett brev till flera borgerliga riksdagsledamöter och skriver att de inte kan acceptera att regeringen jagar ut sjuka från sjukförsäkringen. Och i början på den här veckan skickade LO samma brev till grannar till 43 borgerliga riksdagsledamöter. På så vis hoppas LO att grannarna påverkar riksdagsledamöterna. 

Här i Östergötland har brevet gått till kristdemokraten Yvonne Andersson och centerpartisten Staffan Danielssons grannar.  Yvonne Andersson är besviken på LO-kampanjen och menar att det finns bättre metoder som man kan använda för att påverka politiker.

- Vi har ett så öppet klimat i Sverige så vi borde kunna opinionsbilda på ett annat sätt, säger Yvonne Andersson (kd).

Enligt Marja Koivisto, LO:s kampanjledare måste man räkna med att folk reagerar när det handlar om viktiga frågor.

- Vi har absolut ingen uppsåt att kränka någon, eller att människor skall känna obehag. Vi vill opinionsbilda och ha en frisk debatt om sjukförsäkringen, säger Marja Koivisto.

Tahir Yousef i samarbete med Ekot
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista