Kritik mot äldreomsorgen tillbakavisas

I dag riktas skarp kritik mot äldreomsorgen i landet av regeringens utredare Thorbjörn Larsson, som anser att det är mer förvaring än omsorg idag.  Han vill nu att socialtjänstlagen ändras.

Men hans dom över äldreomsorgen får kritik av personal som jobbar inom vården i Norrköping

På Höjdens äldreboende i Norrköping känner personalen inte igen bilden som regeringsutredaren Thorbjörn Larsson ger om svensk äldreomsorg, som menar att det är mer förvaring än omsorg. Elisabeth Gillström och Rose-Marie Lindgren arbetar på äldreboendet.  

- Det känns som ett påhopp, vi jobbar hela tiden för den enskilda individens behov och intressen, säger de. 

Thorbjörn Larsson föreslår en ”värdighetsgaranti”, en lagstadgad nationell värdegrund för äldreomsorgen. 

- Den skall fungera som en läroplan för äldreomsorgen, säger Thorbjörn Larsson. 

Thorbjörn Larsson föreslår i sin utredning att socialtjänstlagen ändras å ska slå fast att det är den enskilde som ska bestämma över vilka insatser som ska göras. Men det behövs inte anser socialdirektören på länsstyrelsen, Bo Silén. 

- Det har vi redan i socialtjänstlagen. Kan inte kommunen leva upp till det så hjälper det inte med en ny lagstiftning, säger Bo Silén, länsstyrelsen i Östergötland.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista