Analys av misstänkta sprängmedel klar

Statens kriminaltekniska laboratorium har analyserat den påse som en man från Norrköping bar på vid inpasseringskontrollen vid Oskarshamnskärnkraftverk och som misstänks innehålla sprängmedel. 

Trots att analysen är klar vill dock inte SKL säga något om innehållet eftersom den apparat som analyserar det hela först måste besikigas och gås igenom, det säger Johan Bruun på tekniska roteln vid polisen i Kalmar.

Det har gått tio dagar sedan polisen i Kalmar grep två Norrköpingsbor när en plastpåse som en av männen bar på utlöste larmet vid Oskarshamn kärnkraftverk.Bombsniffen som används vid inpasseringskontrollen upptäckte spår av misstänkta sprängämnen på påsen.

Norrköpingsborna släptes senare men misstankarna mot dem kvarstår, Och innan åklagaren går vidare med ärendet måste man bekräfta om det fanns verkligen spår av sprängämne på påsen. 

Polisen säger nu att SKL har gjort analyserna, men för att tolka och förstå analyssvaret bättre måste polisen veta hur apparaten fungerar. Därför kommer polis och personal från SKL inom kort att träffa representanter för företaget som har tillverkat bombsniffen.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista