Östersjön

"Mördaralg" kan ha nått Östersjön

Det finns risk att den så kallade mördaralgen, som tidigare dödat fisk på västkusten, har kommit till Östersjön.

Ovanligt mycket växtalger av samma släkte som mördaralgen har nämligen upptäckts här - och prover ska nu undersökas för att se om det är just mördaralger. Om det är det så hoppas Gunnar Aneer på Länsstyrelsen att algen inte ska ställa till med lika mycket trassel här som på västkusten.


– I sämsta fall kan det innebära att de dödar andrar djur i havet. Vi hoppas ju att det inte ska bli så utan att det bara är en onormal förekomst som vi ännu inte vet orsaken till, säger Gunnar Aneer på Länsstyrelsen.

Att växtalgen av släktet Chrysochromulina har ökat så mycket sedan hösten 2007 och nu finns över så stora delar av Östersjön - är väldigt onormalt, säger Gunnar Aneer. Men vilken art av släktet det är har inte gått att fastställa ännu.

Forskarna befarar att det är samma art som fanns på västkusten i slutet av 80-talet. Den heter Chrysochromulina polylepis - men kallades mördaralgen - eftersom den dödade en hel del fisk i odlingar och även sjöstjärnor och musslor.

Men även om det är den arten så måste det inte innebära att den kommer döda annat växtliv. Arten har nämligen funnits här redan tidigare - å här har de oftast inte varit till besvär.

Men så stora mängder och en sån ökning som det är nu - har inte setts tidigare. Det är oroväckande menar Gunnar Aneer. Vad ökningen beror på vet ingen ännu. Det skulle kunna beror på rubbningar i ekosystemet. Svar på vilken art algen är kommer från genteknikerna om några dagar.

Johanna Sjöqvist, SR Stockholm
johanna.sjöqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista