NORRKÖPING

Luftföroreningar syns på internet

Om ett par månader så kommer det vara möjligt att via internet, online, se hur det står till med luftföroreningarna på olika platser i centrala Norrköping.

Systemet, som tas fram av Norrköpings kommun i samarbete med SMHI, ska presentera hur höga luftföroreningshalterna av till exempel partiklar, kväveoxider och marknära ozon är i stadsmiljön.

Robert Sandsveden som är miljöskyddsinspektör i Norrköpings kommun tror också att många kommer att ha nytta av den nya servicen som kommer uppdateras kontinuerligt.

- Istället för att läsa en rapport i efterhand så kan man titta hur det ser ut just nu. Kan jag gå ut med min barn och flanera på den här gatan, eller ska jag välja något annat område?

Systemet finns bland annat i Stockholm och Göteborg men det här är första gången det införs i Östergötland. Vem som helst kommer alltså att via internet kunna läsa av hur luftföroreningshalten ser ut just nu på de platser där kommunen har mätstationer.

Och enligt Robert Sandsveden ska det inte behövas några djupare kunskaper i kemi för att kunna ta del av informationen.

- Det är markerat grönt fall det är OK, gult är medelhögt och rött om det är högt. Man behöver inte kunna mycket om partiklar för att se om det är höga eller låga halter, förklarar han.

Pelle Zettersten/Marie-Louise Kristensson
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista