ÖSTERGÖTLAND

Körkort dras in vid vissa brott

Ett tiotal körkort återkallas varje år här i länet sedan körkortsinnehavarna gjort sig skyldiga till annan grov brottslighet.

Bakom det hela ligger en bedömning att dessa personer kommer att ha svårt att visa hänsyn i trafiken.

Varje år återkallas 750 körkort i länet, ett tiotal av dessa rör personer som dömts för grova brott, där myndigheterna tror att brottslingarna kommer ha svårt att visa hänsyn i trafiken. Enligt Inger Starkenberg som är chef på länsstyrelsens trafikenhet handlar det om brott som mord, dråp, narkotikabrott och grov kvinnofridskränkning.

-  Men man ska alltid göra en helhetsbild av en personens förutsättningar att köra bil, det ska vara en hänsynslöshet med i bilden, berättar hon.

Vi har tidigare berättat om en man i Linköping som dömts för våldtäkt mot barn. Länsstyrelsen menade att mannen inte är lämplig som bilförare och ville att Linköpingsbon ska vara utan körkort i ett år. Länsrätten däremot är av en annan åsikt och mannen får nu tillbaka sitt körkort.

Länsrätten hänvisar i sitt beslut till tre domar i regeringsrätten, i samtliga tre fall ansåg rätten inte att det fanns skäl att återkalla körkortet från våldtäktsmännen. Inger Starkenberg på länsstyrelsen kommer inte överklaga länsrättens beslut.

Daniel Klaar/Marie-Louise Kristensson
daniel.klaar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista