Norrköping

Lek med smällare orsakade radhusbranden

Det var två tonårspojkars lek med smällare som orsakade branden i en radhuslänga i bostadsområdet Smedby i Norrköping i helgen. Vid branden totalförstördes tre lägenheter och ytterligare fyra rökskadades.

– Det är ju väldigt olyckligt när det blir så här. De hade nog inte en tanke på att det skulle bli den här följden, säger Göran Eriksson vid närpolisen i Norrköping.

Det var sent i fredags kväll som branden i radhuslängan bröt ut. Ingen människa kom till skada, men ett 20-tal brandmän från tre stationer fick kallas in för att bekämpa elden och släckningsarbetet pågick hela natten.

Smällare i brevlådan
Enligt Göran Eriksson står det nu klart att branden började i en redskapsbod som ligger i anslutning till radhuslängan och att orsaken till att det började brinna var att en av de båda pojkarna, 14 och 15 år gamla, stoppat ner en smällare i en brevlåda som satt på boden: 

– Som jag ser det var det väl bara en dum grej som de gjorde eftersom de hade tillgång till en smällare.

Riskerar åtal
Brottet rubriceras i nuläget som allmänfarlig vårdslöshet. När det gäller den yngre av pojkarna kommer polisen bara att informera de sociala myndigheterna om vad som hänt. 15-åringen är däremot straffmyndig och riskerar åtal: 

– Det ärendet kommer vi nu att lämna över till åklagaren för vidare beslut.

 

Christina Turesson
christina.turesson@sr.se
Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista