Östergötland

Fredrik Lundberg: Ostlänken är bra för regionen

Nu får förespråkarna för Ostlänken draghjälp från finansmannen Fredrik Lundberg. På besök i Linköping sa Lundberg att han vill se en byggstart av snabbspårsjärnvägen.

I en exklusiv intervju med SR Östergötland berättar Lundberg att han gärna ser en flygplats i länet i framtiden och så betygsätter han IFK Norrköpings inledning på fotbollsallsvenskan.

- Ostlänken är en viktig sak för regionen. Närheten till Stockholm är viktig, det skapar en större arbetsmarknad för både östgötar och stockholmare. All erfarenhet visar att kommunikationer är viktig för ekonomisk tillväxt, säger Fredrik Lundberg.

Är Lundbergs beredd att stå för en del av kostnaden när det gäller Ostlänken i en så kallad OPS-lösning?
- Lundbergs sysslar inte alls med sådana investeringar, så det är vi inte.

Han har kallats för finansvärldens Greta Garbo, men i dag framträdde Fredrik Lundberg på en seminariedag i Linköping där frågan om Östergötlands framtid diskuteras.

Mer samarbete
Han ser gärna att samarbetet mellan de båda storstäderna Linköping och Norrköping utvecklas.

- Det skapar tillväxt och är också bra för mindre kommuner, sa Lundberg.
Det talas mycket om att satsa på små och medelstora företag men ”glöm inte bort de stora företagen” sade finansmannen vars imperium har tillgångar på 33 miljarder kronor.

Nya investeringar
Men företrädarna för länet kan vara lugna, Lundbergs kommer fortsätta investera i regionen. Närmast i ett nytt sågverk åt Holmen i Norrköping.

Fredrik Lundberg återkommer till trafikfrågan, förutom Ostlänken så förespråkar han också en flygplats i länet i framtiden.

- Flyget är en viktig kommunikation, vi behöver nå destinationer utomlands. Men det är något som ligger långt fram, kanske 20-30 år framåt. På kortare sikt så tycker jag det är en fördel att vi har två flygplatser, som kan samverka.

Dålig start av IFK
Fredrik Lundberg gjorde för ett par år sedan en större investering i allsvenska IFK Norrköping. Lundbergs och Holmen satsade 18 miljoner kronor under en treårsperiod i klubben. Den allsvenska comebacken är finansmannen långt ifrån nöjd med så här långt.

- Det har varit en mycket dålig start. Men jag vill inte lägga mig i vad man kan göra bättre, det har jag inte kompetens för.

Är du beredd att skjuta till mer pengar för att investera i nya spelare?
- Vi får utvärdera det här efter säsongen.

Men man kanske behöver nya spelare nu för att klara det allsvenska kontraktet...
- Ja, det är styrelsens sak att hantera den frågan, säger Fredrik Lundberg.

Han vill inte kommentera om IFK Norrköping varit i kontakt med honom i frågan under den senaste tiden.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista