ÖSTERGÖTLAND

På spaning efter skogsbränder

I flera år låg brandflygets verksamhet nere men nu har de dagliga flygturerna återuppstått. Spaningarna över länets skogar spelar en viktig roll nu när det är extremt torrt i marken.

Varje dag flyger planet på 600 meters höjd för att spana efter misstänkta skogsbränder i Östergötland. Just nu är det mycket torrt i skog och mark, vilket gör att planet kör två turer varje dag.

- Dels ska jag hänga med på kartan för att veta var vi är samt kolla av horisonten och närområdet. Jag har en radio där jag kan ropa till SOS om det behövs, säger Jan Johnander, som är spanare i flygplanet.

Extremt torrt
I flera år låg brandflyget nere, i fjol återupptogs spaningarna men eftersom vädret var regnigt blev det bara nio dagar i luften. Desto fler turer blir det i år med anledning av det extremt torra vädret i markerna.

Inga-Maj Gustafson, byrådirektör på länsstyrelsens kultur- och samhällsbyggnadsenhet, är den som tecknar avtal med Frivilliga flygkåren, som utför flygningarna. Hon tycker det är bra att brandflyget återuppstått.

- Det är mycket viktigt anser vi, de hittar 5-10 procent av skogsbränderna, säger Gustafson.

Stora värden
Hon får medhåll av Erling Balsnes, som är pilot på brandflyget i Linköping.

- Dels så är det stora värden som går upp i rök, sedan är det viss risk att elden sprider sig till bostäder.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista