VALDEMARSVIK

Muddringsstart närmar sig

Saneringen av de giftiga bottenmassorna i Valdemarsviken har tagit ett kliv framåt.

Efter samråd med Valdemarsviksbor och fastighetsägare har Valdemarsviks kommun nu lämnat in en ansökan till Miljödomstolen om att få muddra med start 2009.

Ett problem har varit var de giftiga muddermassorna ska placeras och nu har man även enats om att använda dem som utfyllnad i Grännäsviken, berättar Thomas Örnberg som är teknisk chef i Valdemarsvik.

- Vi kommer att bygga en vall med ett filter i naturmaterial och bakom den vallen kommer vi att pumpa de förorenade segmenten, berättar han. Sedan kommer vi att täcka dem med sprängsten och andra massor så att vi får ett lock, så får vi se sedan om det blir en vattenspegel eller en landyta av det hela.

Men kostnaderna kommer att bli högre än vad man trodde från början. Valdemarsviks kommun kommer att betala max 15 miljoner och Naturvårdsverket, som ser kromföroreningarna som väldigt allvarliga, bidrar med 120 miljoner, men det räcker inte.

- Vi har i dagarna lämnat in en ansökan till Naturvårdsverket om att få uttöka bidragsramen med 41 miljoner, säger Thomas Örnberg och han tror att det redan innan midsommar kommer ett beslut i frågan.

Katarina Wahlström/Marie-Louise Kristensson
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista