Motala

Bristfälligt underhåll bakom tågurspårning

Det var bristfälligt underhåll av rälsen som ledde till att ett godståg lastat med timmer spårade ur på Motala station i vintras. Det visar Banverkets utredning som nu är klar. Carola Alzén, chef för Banverkets driftsområde öst, anser dock att det är för tidigt att dra en sådan slutsats:

– Utredaren drar slutsatsen att det handlar om bristande underhåll, men vi måste ju titta på hela situationen. 

Olyckan inträffade en söndagkväll i slutet av januari när timmertåget, bestående av totalt 33 vagnar, i låg hastighet körde in på ett sidospår på stationsområdet i Motala.

Stora mängder timmer
Ingen människa kom till skada, men sju vagnar totalförstördes och över 100 meter spår revs upp. Fyra av vagnarna välte också och stora mängder timmer spreds över spåren.

Nu står det klart att urspårningen berodde på ett rälsbrott, men ett sådant ska inte i sig leda till att ett tåg spårar ur. I det här fallet visade det sig dock att det också fanns en gammal skada i de så kallade skarvjärnen samt att bärigheten i träsliprarna var dålig eftersom de var angripna av röta.

Vill utreda mer
Bristfälligt underhåll konstaterar utredaren, men så enkelt är det inte hävdar Carola Alzén: 

– Utredaren har kommit fram till den slutsatsen. Vi drar slutsatsen att händelsen förorsakades av det här rälsbrottet i kombination med dåliga slipers och det första vi måste titta på är om besiktningsmannen som hade tittat till anläggningen hade gjort en felaktig bedömning.

Läs mer:

Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista