Östergötland

Arbetslösheten kommer stiga

Den stundande lågkonjunkturen kommer att leda till ökad arbetslöshet i Östergötland. Det slår Arbetsförmedlingen fast i en ny prognos.

- Våra förväntningar på resten av 2008 tyder på en svagt stigande arbetslöshet, säger Jens Lotterberg på Arbetsförmedlingen.

Vad har förändrat läget?
- Framförallt är det saker i den internationella konjunkturbilden som påverkar Sverige, säger Lotterberg.

De goda åren med fler östgötar i arbete är över för den här gången, trenden går inte att ta miste på menar Arbetsförmedlingen i sin nya prognos som presenterades idag.

Fler varsel
Fler kommer till arbetsförmedlingen för att söka jobb, färre nya jobb anmäls och antalet varsel har ökat markant jämfört med förra året. Men samtidigt är läget inte så allvarligt som det var vid den förra lågkonjukturen 2002.

- Vi går mot en mjuklandning trots allt. Fortfarande så är det hög aktivitet inom näringslivet, det sämre läget smyger sig fram, säger Lotterberg.

De branscher som går sämre än väntat är skogsindustrin, där sågverken för första gången på länge kommer att ha semesterstängt under sommaren.

Byggbranschen utsatt
Den offentliga sektorn har också ett bekymmersamt läge med dålig ekonomi inom landstinget och i flera kommuner. Även inom byggbranschen och inom handeln kan man, enligt Arbetsförmedlingen, inte räkna med den utveckling som man har sett ett tag.

Östergötland ligger fortsatt över riksgenomsnittet vad gäller arbetslösheten, 9 000 personer skulle behöva få jobb idag om vi skulle matcha rikets arbetslöshet. De som kommer att drabbas framöver är de som även under högkonjunkturen har haft svårt att få jobb, som funktionshindrade, invandrare och ungdomar.

- Förut fick man jobba till och från, lite ströjobb, men nu får man inte ens det, säger Jessica Eriksson från Norrköping, som sökt jobb i ett år utan resultat.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista