Linköping

Universitetsrektor skeptisk till skolrankning

Regeringen vill undersöka möjligheterna att rangordna Sveriges universitet och högskolor. Ansvarig minister, Lars Leijonborg, har gett Högskoleverket i uppdrag att ta fram ett system för att jämföra utbildningar. Men Mille Millnert, som är rektor på Linköpings universitet, är skeptisk.

– Att ranka universitet när det gäller grundutbildningen tycker jag är väldigt problematiskt, säger Mille Millnert. Inget universitet är bäst på allt, olika universitet är bra på olika delar.

Frågetecken kring utformning
Enligt Mille Millnert har regeringen hittills inte visat på ett tydligt sätt hur en rankning som mäter den faktiska kvaliteten i utbildningen ska gå till. Frågan om rankning har varit uppe tidigare, bland annat för tre år sen. Då menade dåvarande utbildningsminister Leif Pagrotsky att en nationell rankning inte behövs, eftersom det redan görs omfattande granskningar av utbildningen i landet.

Rangordning efter forskning
Sedan tidigare finns också internationella rankningar som till exempel räknar antalet publicerade artiklar i vetenskapliga tidskrifter, men det systemet tror Mille Millnert inte på.
– Forskningen skapar förutsättningar för bra grundutbildningar, men den är i sig ingen garanti. Om man har tio professorer inom ett ämne som är helt ointresserade av grundutbildning och inte vill se åt en student, så har ju det snarast ett negativt inflytande på grundutbildningen.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista