Östergötland

Torkan slår hårt mot länets bönder

Lantbruken i länet börjar nu märka av den långdragna torkan. Särskilt i södra Östergötland är det extremt torrt i marken. Men även runt Norrköping är det torrt i odlingarna.

- Det här är betydligt kortare, säger Roger Jonsson samtidigt som han slår sitt första hö. Han uppskattar att skörden reducerats med mellan 50 och 75 procent.

I Norrköpingstrakten är det tre veckor sedan den senaste regnskuren kom. I de södra länsdelarna har marken varit torr ännu längre, och där börjar situationen nu bli svår. Per Paulsson leder Lantbrukarnas riksförbunds kommungrupp i Ödeshög och han odlar även spannmål till sin grisuppfödning.

- Det börjar bli ansträngt, man ser på grödorna att det står stilla. Håller det torra vädret på en vecka till så kommer det bli skördereducering.

På LRF har man svårt att ge en samlad bild av hur stora problemen är, men man bekräftar att man hör från medlemmar som får problem med torkan. Men Roger Jonsson är det inte så mycket annat att göra än att vänta och hoppas.

- Skulle vi inte få regn inom en månad då kan vi börja snacka om katastrofläge.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista