Norrköping

Manliga studenter lämnar lärarutbildningen

Varannan manlig lärarstudent hoppar av sin utbildning, det visar ny statistik från Högskoleverket. Samtidigt är också lärarutbildningen en av de eftergymnasiala utbildningar som har den snedaste könsfördelningen, den stora majoriteten av studenterna är kvinnor.

Kajsa Andersson är en av tre programansvariga på lärarprogrammet i Norrköping. Där är uppskattningsvis bara en femtedel av studenterna män. Däremot är bortfallet av manliga studenter inte så stort.

– Nej, vi har inte varannan man som hoppar av. Vi har några män som hoppar av, säger hon. 

Hon säger också att bakgrunden till att så få av de studerande i Norrköping är män är att studenterna där läser mot de lägre åldrarna och att det på de utbildningarna alltid varit en stor kvinnlig representation:

– När vi får in männen här är det ju därför jätteviktigt att vi gör allt för att hålla dem kvar. Vi placerar till exempel inte män ensamma i arbetsgrupper, för det har visat sig att männen då lättare hoppar av. Sen försöker vi också ordna manliga förebilder i den verksamhetsförlagda utbildningen, alltså när de är ute på praktik. 

Jenny Berggren
jenny.berggren@sr.se

FAKTA: Stor kvinnodominans

Den nya lärarutbildningen startades hösten 2001. De kvinnliga studenterna dominerar. Förra hösten var 76 procent av nybörjarna kvinnor.Bara 56 procent av dem som påbörjade utbildningen läsåret 2001/02 hade sex år senare tagit en lärarexamen.Hälften av de män som påbörjat utbildningen 2001/02 hade lämnat den utan examen. Samtidigt hade en tredjedel av de kvinnliga studenterna hoppat av.En tredjedel av avhoppen görs efter första läsåret. 41 procent av avhoppen görs av personer som varit registrerade fyra läsår eller mer.Av de manliga studenterna utbildar sig 73 procent för att kunna jobba med äldre elever inom grundskolan eller på gymnasiet.Bland kvinnorna utbildar sig en majoritet för att jobba på förskola, fritidshem eller med de yngre barnen inom grundskolan. Källa: Högskoleverket (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista