Begränsningar för arbete i torr skog

Det är extremt torrt i skogarna i Östergötland just nu och för att förhindra skogsbränder liknande den i norra Hälsingland har skogskoncernen Holmen nu infört restriktioner för arbetet i skogen. Lennart Nilsson har jobbat i skogen i 30 år och han kan inte minnas att det någonsin varit så här torrt tidigare:

– Nej, det har det inte varit, inte så här tidigt på året, men det är inte så mycket man kan göra åt det.

Det knastrar om de torra grenarna i skogen mellan Rodga och Sörsjön, norr om Norrköping. I en stekhet förarhytt sitter Lennart Nilsson och kör sin skogsmaskin. Han arbetar med så kallad förstagallring och väljer att enbart jobba i lågmarken, eftersom det fortfarande är lite fuktigt där.

I Hälsingland är den omfattande skogsbranden söder om Hassela nu under kontroll, men det brinner fortfarande kraftigt och släckningsarbetet kommer att pågå länge än. Den branden orsakades sannolikt av en skogsmaskin: 

– Man tänker ju på det där och kör därefter. Man vill ju inte att det ska bli något liknande härnere också, säger Lennart Nilsson.

På grund av torkan har Lennarts Nilssons arbetsgivare Holmen Skog också infört en del restriktioner för skogsarbetarna. De får till exempel inte köra med band på maskinerna. Inget markarbete får göras och med jämna mellanrum måste de gå en runda i skogen där de har kört med maskinerna för att se till så att inget ligger och pyr: 

– Man måste ju hålla uppsikt på det. Så att det inte händer något.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista