Vänstern kongressar i Norrköping

Vid lunchtid idag inledde Vänsterpartiet sin kongress i Norrköping. Under de tre kongressdagarna kommer uppskattningsvis drygt 500 personer att delta.

Av de 225 ombuden på plats, kommer 10 härifrån länet. Torbjörn Björlund är riksdagsledamot för Vänsterpartiet i Östergötland.
– Jag har rätt stora förväntningar på den här kongressen. Den ligger mellan valen, och det gör att det blir lite friare diskussioner. De blir inte så styrda av kommande valrörelse. Det här är en kongress där viktiga frågor kommer att diskuteras och som sen kommer att få bra svar.

Klimatpolitik viktig
Enligt Torbjörn Björlund är det nu vänsterpartiet ska börja jobba upp en grund för kommande valrörelse.
– Nu när vi har en mandatperiod i opposition är det intressant att se vad som kan komma ut av kongressen.
Torbjörn Björlund tror att Klimat - och Miljöpolitik kommer att vara ett stort ämne under kongressen, han tror också på en fortsatt het diskussion kring slopandet av kravet på sex-timmars arbetsdag.

Infrastrukturen viktig
Men det finns också frågor som anses speciellt viktiga och intressanta ur ett Östgötskt perspektiv.
– Vi har våra infrastruktukturfrågor. Vi har talat mycket om ostlänken och Norrköping som logistikstad. Östergötland som en region med tillväxt om man får till infrastrukturen. Problemet är att det är en fråga som är stora för några, men många är inte så insatta. Jag hoppas att vi kan lyfta den frågan.

Jenny Berggren
jenny.berggren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista