Norrköping

Gamla sopor blir till el

Den metangas som bildats i den gamla soptippen i Häradsudden utanför Norrköping kan snart komma att bli till elektricitet.

Mathias Krell på företaget Econova som driver anläggningen berättar att man nu samlat ihop så mycket gas så att det snart kan bli frågan om elproduktion.

Soporna som legat i flera år vid Häradsudden har blivit till biogas som om den inte tas omhand läcker ut som metangas i atmosfären. Och då metangasen är en 20 gånger starktare växthusgas jämfört med koldioxid så är det miljömässigt bättre att den istället förbränns.

Idag eldas den upp och går rakt ut i luften, men till hösten hoppas Mathias Krell att man skall kunna tillverka el av den.

Ett annat alternativ är att göra fordonsgas av biogasen, men eftersom det kräver mer teknik och är dyrare har man inte tagit något beslut i den frågan.

Ytterliggare ett alternativ kan vara att koppla rörledningar från soptippen till den planerade naturgasledningen som planeras genom länet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista