Norrköping

Damallsvenska Umeå IK besökte Lindö

Lindö till vardags i division 5 fick förstärkning från det damallsvenska fotbollslaget Umeå IK och besegrade en Norrköpingskombination med 12-0 i en uppvisningsmatch.

- Det var riktigt skönt, det var det stora målet att få göra mål i dag, sa den pigga Lindöspelaren Josefine Landberg-Carlzon som gjorde det första målet i matchen. 

Solen sken på Lindö idrottsplats i Norrköping och en hel del publik hade kommit för att se på denna fotbollsmatch då division 5 laget Lindö FF fick förstärkning av i stort sett hela damallsvenska Umeå IK.

Motståndarna som bestod av en kombination av Norrköpingsspelare från olika klubbar i kommunen förlorade med hela 12-0. 

Det dröjde 16 minuter innan första målet kom, men därefter trillade målen in med jämna mellanrum. Det kom så många mål att arrangörerna beslutade sig för korta av den andra halvleken med 5 minuter.

Förutom det första målet av Josefine Landberg-Carlzon gjorde också Lindöspelaren Sofia Rappestad mål. De övriga målen kom från Umeåspelare. 

Frida Östberg trivdes

Det gjordes täta byten under matchen då många skulle få speltid och i den andra halvleken hoppade den före detta Linköpingsspelaren Frida Östberg, numera tillbaka i Umeå IK in i matchen. Hon verkade trivas med fotbollsfesten på Lindö idrottsplats.  

- Det var jätteroligt och ganska varmt här, men det var fantastiskt med inramningen, vi har hållit på hela dagen här ute på Lindö, vi har haft fotbollsskola och ätit lunch, det är kul att det finns så många ”eldsjälar” som brinner för damfotbollen.  

Anledningen till att Umeå kunde besöka Lindö mitt under pågående seriespel är att de ska spela flera damallsvenska matcher i södra Sverige.

Nervöst i början

Det är förstås något alldeles extra när division 5 spelare från Lindö får chansen att spela med stjärnorna i Umeå IK.

- I början var jag riktigt nervös, men sedan kom jag in i det, då blev det roligt, men samtidigt är det svårt när man inte är van att spela med dem, men det var en riktig upplevelse, sa Lindöspelaren Josefine Landberg-Carlzon.  

Hon hade verkligen sett fram emot att få spela matchen.

- Jaa vars, det här har jag tänkt mycket på, jag ville ge allting, fortsatte Landberg-Carlzon och log i solskenet.

Typiskt mål av Marta

Matchens jubel kom i samband med att den brasilianska superstjärnan Marta Da Silva kom med i målprotokollet.

- Hon gjorde ett typiskt Martamål då hon dribblar av alla som kommer i närheten och så placerar hon in bollen, sa Frida Östberg när hon kommenterade målet.

Ser upp till storasyster Sandra  

17-åriga Josefine Landberg-Carlzon har bara spelat fotboll på aktiv nivå i 1,5 år och är en yngre syster till den före detta Saltängen och Linköpingsspelaren Sandra Landberg-Carlzon, som numera spelar division 1 fotboll i Eskilstuna.

Josefine Landberg-Carlzon fick fundera länge och kom fram till att hon framförallt har en stor förebild inom damfotbollen.

- Mitt mål är att bli lika bra som min syster, men jag vet inte om jag kanske började med fotbollen för sent för att komma så långt, men det är vad jag vill.

Så din syster är din idol?

Ja, det måste jag säga, avslutade Josefine Landberg-Carlzon och skrattade på ett sätt som bara hon och hennes syster kan göra.

Uppvisningsmatch i damfotboll

Umeå IK/Lindö FF-Norrköpingslaget   12-0

1-0   (16) Josefine Landberg-Carlzon (Lindö FF)
2-0   (24) Ida Åberg-Zingmark          
3-0   (27) Emma Åberg-Zingmark      
4-0   (30) Sofia Jakobsson                
5-0   (35) Emelie Karlsson                
6-0   (43) Sofia Jakobsson                
7-0   (44) Marta Da Silva                  
8-0   (51) Madelene Edlund 
9-0   (56) Johanna Rasmussen
10-0 (60) Emmelie Konradsson
11-0 (xx) Sofia Rappestad (Lindö FF)
12-0 (77) Emma Åberg-Zingmark     

Nicklas Pettersson
nicklas.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista