LINKÖPING

Ny teknik kan spåra en bild till en viss kamera

Den växande användningen av digitalkameror gör polisens arbete med exempelvis barnpornografibrott enklare.

På Statens Kriminaltekniska Laboratorium, SKL, i Linköping har man utvecklat en teknik som gör det möjligt att koppla bilder som beslagtagits i en brottsutredning till en specifik kamera.

Bildsensorerna i de nya digitalkamerorna består av miljontals punkter och sensorernas egenskaper är unika hos varje kamera precis på samma sätt som ett fingeravtryck, det berättar Tobias Höglund som är bildingenjör på SKL, och dessa olikheter påverkar i sin tur bilder som tas med kamerorna.

Många gånger har polisen hittat bilder på ett övergrepp eller annat brott i en beslagtagen dator eller mobil, men de har inte kunnat binda en person till brottet. Med hjälp den nya tekniken kan polisen nu komma ett steg närmare. Om de hittar en kamera hos en misstänkt kan de se om bilderna verkligen är tagna med den kameran.

Tobias Höglund berättar att polisen redan nu har använt tekniken vid ett par tillfälle med stor framgång.

- En kille hade bilder på sin mobiltelefon som han hävdade att han inte tagit själv, utan att någon hade skickat dem till honom. Men där lyckades vi fastställa att bilderna med stor sannolikhet hade tagits med just den mobiltelefonen.

Tahir Yousef/Marie-Louise Kristensson
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista