ÖSTERGÖTLAND

Samarbete runt kulturarv

I samverkan med bland annat Länsmuseet och kommunerna i Östergötland har regionförbundet Östsam tagit fram ett kulturarvsprogram för alla som jobbar med kulturarvsfrågor i länet.

Frågan är vad som ska bevaras till eftervärlden och hur det ska det bevaras. Hans Nilsson, som är kulturhistoriker och samordnare för projektet, poängterar att det är viktigt att få med de östgötska kommunerna i arbetet.

- Det får inte bli så att det är något som vi bestämmer, utan det ska bottna i allt kul de gör i kommunerna, i Söderköping, Vadstena och Kisa.

Han säger också att det är viktigt att kunna samarbeta på alla nivåer, även när det gäller internet och att använda samma dataprogram.

Christina Nilsson, kulturchef i Söderköping, har varit med och tagit fram kulturarvsprogrammet och hon framhåller de lokala bibliotekens betydelse som utställningslokal och arkiv. Och i Östergötland finns ungefär 100 hembygdsföreningar och där finns en ovärderlig kunskap.

- Det är den här lokale forskaren, eller den lokala hembygdsföreningen som arrangerar torpvandringar eller som tar vara på gammalt material, det är de som är grunden för allt egentligen. Kanske kan man skapa en databas som finns på biblioteket och på det sättet nå ut till andra. Och det finns ett intresse hos hembyggdsföreningarna att jobba på det sättet, säger Christina Nilsson.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista