Förvaringsboxarna där dynamiten fanns. Personerna på bilden har inget med händelsen att göra.

Dynamiten skulle till Östergötland

En av de fem män som häktades i Malmö igår, i samband med fyndet av 70 kilo dynamit på Malmö Central i torsdag, kommer från Östergötland. Mannen är 27 år och nekar till brott.

Polisen tror även att dynamiten, som kunde ha raserat stora delar av Malmö central om den exploderat, skulle transporteras vidare hit till Östergötland.

Häktningsdomaren behövde inte många minuter per person för att på söndagen besluta att de fem män som hanterat 70 kilo dynamit i Malmö skulle häktas. Alla nekar till brott i samband med dynamiten.

Det var i torsdags som polisen grep två personer på Malmö central när de var i färd med att lasta in den stora mängden dynamit i en förvaringsbox. Senare greps ytterligare tre personer som misstänks vara inblandade.

Mc-gäng

De två som greps på centralen i Malmö, 42 och 43 år gamla, har båda kopplingar till mc-gänget Hells Angels. Enligt uppgift är de dock inte medlemmar längre. Hells Angels förnekade på söndagen också all inblandning i dynamitaffären.

Både åklagaren, kammaråklagare Thorbjörn Sjöberg och de misstänktas försvarare var ytterst förtegna om utredningen efter häktningsförhandlingarna. Men tillslaget mot de fem männen är frukten av ett långt utredningsarbete i kölvattnet av flera sprängdåd i Malmö det senaste året.

En av de misstänkta, en 46-årig man, hyr en fastighet i Vellinge där polisen gjorde razzia i torsdags. Han var inte där då, men anmälde sig senare frivilligt till polisen. Förutom brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor misstänks han för narkotikabrott och häleri. Att han odlat hampa för eget bruk erkände han. När häktningsdomaren läste upp beslutet om att han skulle häktas utbrast han:

-Ni krossar mig helt.

En till söks

De övriga fyra misstänkta mottog häktningsbesluten utan att röra en min. Som häktningsskäl anges både risk för fortsatt brottslighet och risk för bevisförstöring. Alla häktades på den högre misstankegraden och för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Enligt Sydsvenskan på nätet söks ytterligare en inblandad i härvan. Han anses vara expert på att bygga sprängladdningar. Han har varit misstänkt för både bombdåd och mord och är dömd för att ha förvarat stora mängder sprängmedel i sin bostad i Malmö.

De fem misstänkta riskerar fängelse i mellan ett halvår och fyra år.

Lennart Hansson/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista