Besked om sprängmedelslarm idag

Idag ska polisen lämna besked om vad som låg bakom sprängmedelslarmet på kärnkraftverket OKG i Oskarshamn, då två östgötar greps. Plastpåsen som utlöste larmet är färdiganalyserad och resultatet ska presenteras i eftermiddag.

Den uppmärksammade händelsen inträffade onsdagen den 21 maj i år, när den 53-årige Norrköpingsbon var på väg in till sin arbetsplats på kärnkraftverket i Oskarshamn.

Spår av sprängmedel
53-åringen, som jobbar som svetsare, är anställd av en firma som bland annat utför arbete på entreprenad åt OKG. Han hade arbetat en tid på kärnkraftverket. I sin hand, denna dag, bar han en påse märkt med IFK Norrköpings klubbmärke. I påsen låg det rakvatten och raklödder.

När 53-åringen gick igenom den tillfälliga säkerhetskontrollen började apparaten pipa och signalerade att det på plastpåsen fanns någon form av spängmedel. Ett stort område spärrades av och en byggnad utrymdes. Två av reaktorerna i Oskarshamn undersöktes dessutom.

Nekar till brott
Norrköpingsbon greps och anhölls tillsammans med en arbetskamrat. Misstankarna gällde förberedelse till sabotage. Båda männen nekade till brott och efter att polisen bland annat genomfört husrannsakningar i deras hem släpptes de på fri fot. Misstankarna mot dem har dock inte avskrivits. 

Nu har Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) i Linköping undersökt påsen och samtidigt har stickprovsutrustningen undersökts av polisen i samarbete med tillverkaren, OKG och SKL.

I eftermiddag ska polisen presentera resultatet och ge besked om ifall det verkligen var sprängmedel på 53-åringens plastpåse.

Läs mer:

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista