Förundersökning om sabotage nedlagd

Det var en behållare med raklödder som orsakade bomblarmet på kärnkraftverket i Oskarshamn i maj. Förundersökningen mot de två män från Norrköping varit misstänkta för förberedelse till sabotage läggs nu ner.

Det meddelade kammaråklagare Gunilla Öhlin idag.

Det var den 21 maj som en av männen stoppas i säkerhetskontrollen in til kärnkraftverket eftersom säkerhetsutrustningen ger utslag för sprängämnen.

– Det visade sig att en förpackning innehållande raklödder visade positivt resultat för sprängämnent TNT, säger kammaråklagare Gunilla Öhlin.

Inledningsvis trodde man att det handlade om sprängmedlet TATP men efter vidare analys visade det sig att det handlade om TNT.

Mannen uppgav i förhör att han fått påsen av en arbetskamrat och därför togs även han in till förhör. De två männen anhölls sedan men släpptes efter en tid. De båda arbetar på ett företag som utför underhållsarbete vid Oskarhamn.

Har inte hittat några sprängämnen
Varför säkerhetskontrollen först gav utslag på TATP när det var TNT vet polisen inte i dagsläget.

Efter larmet genomsöks två av reaktorerna med hundar utan att några spår av sprängmedel hittas.

Plastpåsen och det övriga innehållet skickas till Statens kriminaltekniska laboratorium i Linköping för provtagning. Där har man inte funnit några spår av sprängämnen, inte heller på mannens fingrar, hud eller kläder hittas något.

Behållaren med raklödder som orsakade larmet sprängdes av polisens bombgrupp och på resterna har man hittat spår av sprängämnena pentyl och nitorglycerin men det tror man kommer från den behållare som resterna transporterats i.

Vet inte varifrån sprängämnet kommer
Dessutom har polisen testat likadana behållare med raklödder men inte fått något utslag för TATP eller TNT.

Så var den TNT som spårades den 21 maj kommer ifrån vet polisen inte.

– TNT är ett ganska stabilt ämne som kan finnas kvar länge. TATP förstörs mycket snabbare.  Sen kan det finnas olika ingredienser i andra saker som kan ge utslag men vi vet inte vad instrumentet ska reagera på utan det får framför allt OKG undersöka vidare, säger krimalteknikern Johan Bruun.

OKG som driver kärnkraftverket väntar nu på en utredning från säkerhetsföretaget som visar vad det var som analysutrustningen reagerade på. Det handlar om standardutrustning som finns på flera kärnkraftverk.

Kräver skadestånd
Advokat Thomas Bodström som företräder en av männen säger att de kommer att kräva skadestånd bland eftersom händelsen fått stor uppmärksamhet. Något som kammaråklagare Gunilla Öhlin menar inte är aktuellt, hon menar att hon och polisen agerat helt korrekt i fallet.

– Polis och åklagare har absolut inte överreagerat, definitivt inte.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista