FINSPÅNG

Branden nästan under kontroll

Uppdaterad 11:15
Enligt räddningstjänsten är branden runt Lämmetorp i Finspång nu under kontroll, utom vid en flank där helikoptrar vattenbombar. En inspektion som nyligen gjorts från luften av brandområdet visar att det är mellan 120 - 150 hektar skog som brinner.

Runt 40 man, bland annat från hemvärnet bekämpar elden  tillsammans med två helikoptrar och fortfarande oroas räddningsledningen av den kraftiga vinden.

Enligt räddningstjänsten hotas för närvarande inga hus av elden.

– Vi har aldrig haft en så stor skogsbrand tidigare, säger räddningsledare Per Svensson.

Det är ett område på ungefär 2,5 gånger 2,5 kilometer som brinner, enligt Svensson.

Besvärligt på en front
Under kvällen deltog helikoptrar från helikopterflottiljen Malmen i släckningsarbetet och efter några timmars vila är de nu i luften igen.

– För tillfället ser det rätt så bra ut förutom på en front där vi har det besvärligt, säger Svensson.

Under morgonen har vinden tilltagit i styrka och det har gett räddningstjänsten nya problem.

– Vi får spridning. Det är alltid bättre på nätterna men nu blåser det värre och prognosen är att det ska blåsa hela dagen. Vi försöker på alla vis förhindra spridning. Inne i området kommer det ta hela veckan, minst, att släcka.

”Tryggare i dag”
Det var vid lunchtid igår som branden upptäcktes. Under en tid var flera hus hotade av elden men det hotet ska nu vara undanröjt.

– Idag känns det lite tryggare även om det fortfarande brinner i skogen, säger Jan Hillman som bor i Ripperstorp i det eldhärjade området.

Igår kom elden in på hans tomt ungefär 50 meter från huset. Idag är det elden i närheten av hans hus släckt.

– Helikoptrarna håller på att bomba på andra sidan sjön. Jag hör dem men det är så rökigt så man kan inte se vad som händer.

Vinden oroar
Per Svensson tror att det inte ska vara någon fara för bebyggelsen i området men är fortfarande lite orolig på grund av vinden.

– Det ser bra ut just nu. Vi hade några hus som var hotade i går och polisen var på plats för en eventuell evakuering. Men nu ser det lugnt ut om vi inte får en vindkantring.

Cia Sivertsdotter
cia.sivertsdotter@sr.se
Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista