Linköping

Engångsgrillar får egna soptunnor

I Linköping ska nu säkerheten kring engångsgrillar förbättras. Speciella grillboxar, där engångsgrillarna ska kastas, placeras nu ut på flera platser för att undvika gräsbränder.

Förhoppningen är också att staden ska bli renare.

– I engångsgrillarna kan ju kolen fortfarande glöda när man lämnar dem så de här grillboxarna är konstruerade så att det inte ska vara någon brandfara när man slänger, säger driftingenjören Lotta Johansson.

Sommarvärmen lockar till grillning och engångsgrillarna blir allt populärare, men i den rådande torkan gäller det att vara försiktig. I Linköping har kommunen placerat två grillboxar där engångsgrillarna ska slängas efter användning.

– Det är en plåtbehållare med dubbla väggar och det ser ut att var en rejäl botten. Det finns en rejäl huv över så skulle det blir rökutveckling så tror jag att det kommer att ske ganska lugnt och säkert, säger Bo Karlsson på räddningstjänsten.

Det är ett norskt företag som tagit fram grillboxen. Lotta Johansson säger att Linköping är först i landet med den här typen av sopstationer för engångsgrillar. I dag finns två stycken utplacerade utmed Stångån, men det kommer att bli fler.

– Till sommaren ska vi ställa ut ett par till i alla fall. Det är bra att möjligheten finns för människor som bor i stan och inte kan grilla på balkongen, säger Lotta Johansson.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista